Før du starter

Før du starter med at importere dine fotos til Ligthroom, er der et par ting du skal overveje. Hvis du gør det nu vil du spare en masse unødig arbejde senere.

Først skal du beslutte dig for hvor du vil gemme dit katalog og dine fotos på computeren. Derefter er det nyttigt, men ikke nødvendigt, at du beslutter dig for din mappestruktur og din filnavngivning. I en nylig afstemning var mappestrukturen det som Ligthroom brugerne havde ønsket de havde forstået da de var startet.

HVOR VIL DU GENNEM DIT KATALOG?

Da Ligthroom er et ikke destruktivt redigerings og katalog program, vil alle informationerne om dine fotos og ændringer du har fortaget i Ligthroom, blive gemt i Ligthrooms katalog.

Når du først starter Ligthroom vil det spørge dig hvor du vil gemme kataloget og hvilket navn det skal have. Som standard vil det blive kaldt Ligthroom XX Catalog. Ircat og det bliver gemt i din billedmappe.

Ved siden af kataloget vil Ligthroom oprette en forvisningsmappe (Windows)/file (MAC) kaldet Ligthroom XX Catalog Preveiws.Irdata. Forvisningsmappen/file indeholder en lille JPEG miniature af alle fotos du importere, så den kan godt vokse sig stor til sidst.

BEHØVER JEG AT BRUGE ET KATALOG?

Ligthroom opretter altid et katalog, men du kan tilføje filer på deres eksisterende placering, så det ikke behøver at vende op og ned på din eksisterende arbejdsgang. Det er også muligt at skrive nogle af indstillingerne i filerne selv, eller sidecar filer til tilhørende proprietære raw filer ved hjælp af metadata formatet XMP.

Hvis du har rigelig plads på dit boot drive (normalt C:\ på Windows eller Macintosh HD på Mac), kan du bevare kataloget og forvisningerne på dets standard placering, eller du kan vælge et andet drev. Hvis du ikke er sikker på hvad du skal vælge vil Ligthroom bruge standard indstillingerne, og du kan flytte det senere.

Hvor du end vælge at opbevare dit katalog og forvisninger, gør da et notat om katalog navnet og placeringen du vælger, da du skal sikre dig at kataloget bliver sikkerhedskopieret.