SEO

Kapitel 1

Hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

Hvis du allerede har en god forståelse af SEO, og hvorfor det er vigtigt, kan du springe til kapitel 2 (selvom jeg stadig vil anbefale at skimmer den bedste praksis fra Google og Bing i slutningen af dette kapitel; de er opdaterede for nyligt).

For alle andre kan dette kapitel hjælpe dig med at give dig en grundlæggende SEO viden og selvtillid, når du bevæger dig videre.

Hvad er SEO?

SEO står for “search engine optimization” (søgemaskineoptimering). Det har til formål at øge kvaliteten og mængden af webstedstrafik såvel som eksponering af dit brand gennem ikke betalte (også kendt som “organiske”) søgemaskineresultater.

På trods af forkortelsen handler SEO lige så meget om mennesker, som det handler om søgemaskinerne. Det handler om at forstå, hvad folk søger online, de svar de søger, de ord de bruger, og typen af indhold de ønsker at benytte sig af. At kende svarene på disse spørgsmål giver dig mulighed for at komme i kontakt med de mennesker, der søger online efter de løsninger, du tilbyder.

Hvis det at kende til dit publikum er den ene side af SEO mønten, er den anden side af mønten, at levere det på en måde, som søgemaskine crawlere kan finde og forstå det. I denne vejledning kan du forvente at lære, hvordan du gør begge dele.

Grundlæggende om søgemaskiner

Søgemaskiner er svarmaskiner. De gennemsøger milliarder informationer og evaluerer tusindvis af faktorer for at bestemme, hvilket indhold der mest sandsynligt vil besvare din forespørgsel.

Søgemaskiner gør alt dette ved at finde og katalogisere alt tilgængeligt indhold på Internettet (websider, PDF’er, billeder, videoer osv.) Via en proces, der kaldes “crawling og indeksering”, og derefter organisere det efter hvor godt det matcher forespørgsel i en proces, hvilket vi refererer til som “rangering.” Vi ser på crawling, indeksering og rangering mere detaljeret i kapitel 2.

Hvilke søgeresultater er “organiske”?

Som jeg fortalte tidligere, er organiske søgeresultater dem, der optjenes gennem effektiv SEO, der ikke betales for (dvs. ikke er reklamer). Disse plejede at være lette at få øje på – annoncerne var tydeligt mærket som sådan, og de resterende resultater havde typisk form af “10 blå links”, der er anført nedenfor. Men hvordan har søgningen ændret sig, og hvordan kan vi få øje på de organiske resultater i dag?

I dag er resultatsider i søgemaskinerne – ofte benævnt “SERPs” – fyldt med både mere reklame og mere dynamiske organiske resultat formater (kaldet “SERP-funktioner”), end vi nogensinde har set før. Nogle eksempler på SERP funktioner er med uddrag (eller svarbokse), folk søger også efter bokse, billedslider osv. Nye SERP funktioner fortsætter med at dukke op, drevet i vid udstrækning af, hvad folk søger efter.

Hvis du f.eks. Søger efter “København vejr”, ser du en vejrprognose for byen København direkte i SERP i stedet for et link til et websted, der muligvis har denne prognose. Og hvis du søger efter “restaurant Glostrup”, ser du en lokal pakke med resultater, der består af Glostrup restaurant steder. Praktisk, ikke?

Det er vigtigt at huske, at søgemaskiner tjener penge på reklame. Deres mål er at blive bedre til at løse brugerens forespørgsler (inden for SERP’er), at få brugeren til at komme tilbage og få dem til blive på SERP’erne længere.

Nogle SERP-funktioner på Google er organiske og kan påvirkes af SEO. Disse inkluderer fremhævede uddrag (et forfremmet organisk resultat, der viser et svar i en boks) og relaterede spørgsmål (f.eks. “Folk spørger også” bokse).

Det er værd at bemærke, at der er mange andre søgefunktioner, som, selvom de ikke er betalt reklame, typisk ikke bliver påvirket af SEO. Disse funktioner har ofte data, der er erhvervet fra proprietære datakilder, såsom Wikipedia og IMDb.

Hvorfor SEO er vigtig

Mens betalt reklame, sociale medier og andre online platforme kan generere trafik til websteder, drives størstedelen af onlinetrafikken af søgemaskiner.

Organiske søgeresultater afdækker mere digital ejendom, forekommer mere troværdige for den bevidste bruger og modtager langt flere klik end betalte reklamer. For eksempel gælder der at for alle amerikanske søgninger klikker kun 2,8% af brugerne på betalte reklamer.

Kort sagt: SEO har ca. 20 gange flere trafikmulighed end PPC (Pay Per Click) på både mobil og desktop.

SEO er også en af de eneste online marketingkanaler, der, når de er sat korrekt op, kan fortsætte med at udbetale afkast over tid. Hvis du leverer et solidt stykke indhold, som fortjener at blive rangeret efter de rigtige søgeord, kan din trafik forøges over tid, mens reklame har brug for kontinuerlig finansiering for at sende trafik til dit websted.

Søgemaskiner bliver smartere, men de har stadig brug for vores hjælp.

Optimering af dit websted vil hjælpe med at levere bedre information til søgemaskiner, så dit indhold kan indekseres korrekt og vises i søgeresultaterne.

Bør jeg ansætte en professionel SEO’er, konsulent eller firma?

Afhængig af din båndbredde, vilje til at lære og kompleksiteten af dit websted(er), kan du lave nogle grundlæggende SEO opsætninger selv. Eller måske opdager du, at du foretrækker hjælp fra en ekspert. Uanset hvad er okay! Hvis du ender med at søge eksperthjælp, er det vigtigt at vide, at mange firmaer og konsulenter “leverer SEO-tjenester”, men kan variere meget i kvalitet. At vide, hvordan man vælger et godt SEO firma, kan spare dig for meget tid og penge, da de forkerte SEO teknikker faktisk kan skade dit websted mere, end de vil hjælpe.

White hat vs Black hat SEO

“White hat SEO” henviser til SEO teknikker, den bedste praksis, og strategier, der overholder reglerne hos søgemaskinerne, dets primære fokus er at tilføre brugerne mere værdi.

“Black hat SEO” refererer til teknikker og strategier, der forsøger at spamme/narre søgemaskiner. Mens Black hat SEO kan virke, udgør det en enorm risiko for at websteder blive straffet og/eller afindekseret (fjernet fra søgeresultater) og så har det etiske implikationer.

Straffede websteder er en truende konkursvirksomheder. Det er bare en anden grund til at være meget forsigtig, når du vælger en SEO ekspert eller firma.

Søgemaskiner har de samme mål som SEO branchen

Søgemaskiner vil heller end gerne hjælpe dig med at få succes. Faktisk har Google endda en Search Engine Optimization Starter Guide, ligesom begynderguiden her! De støtter også SEO samfundets indsats. Digitale marketingskonferencer tiltrækker jævnligt ingeniører og repræsentanter fra de store søgemaskiner.

Google hjælper webmastere og SEO’er gennem deres Webmaster Central Help Forum og ved at være vært for hangouts efter arbejdstid.

Mens retningslinjer for webmastere varierer fra søgemaskine til søgemaskine, forbliver de underliggende principper de samme: Forsøg ikke at narre søgemaskinerne. Giv i stedet dine besøgende en god online oplevelse. For at gøre det skal du følge søgemaskinens retningslinjer og fuldføre brugerens intention.

Googles retningslinjer for webmastere

Grundlæggende principper:

 • Lav sider primært til brugere, ikke søgemaskiner.
 • Vildled ikke dine brugere.
 • Undgå tricks, der er beregnet til at forbedre placeringerne i søgemaskinerne. En god tommelfingerregel er, du skal havde det godt med at forklare en Google medarbejder, hvad du har gjort ved dit websted. En anden nyttig test er at spørge: “Hjælper dette mine brugere? Ville jeg gøre det, hvis der ikke findes søgemaskiner?”
 • Tænk over, hvad der gør dit websted unikt, værdifuldt eller engagerende.

Ting du skal undgå:

 • Automatisk genereret indhold.
 • Deltager i linkordninger.
 • Oprettelse af sider med lidt eller intet originalt indhold (dvs. kopieret fra et andet sted).
 • Tilknytning – ideen med at vise søgemaskine crawlere andet indhold end de besøgende.
 • Skjult tekst og links.
 • Døråbningssider – sider oprettet for at rangere godt i forhold til specifikke søgninger for at kanalisere trafik til dit websted.

Bing retningslinjer for webmastere

Grundlæggende principper:

 • Lav indhold der er tydeligt, dybt, engagerede og let at finde på dit websted.
 • Gør sidetitler tydelige og relevante.
 • Links betragtes som et signal om popularitet, og Bing belønner links, der er opstået organisk.
 • Social medie indflydelse og sociale delinger er positive signaler, og kan have indflydelse på, hvordan du rangerer organisk på lang sigt.
 • Sidehastighed er vigtig sammen med en positiv, fornuftig brugeroplevelse.
 • Brug alt attributter til at beskrive billeder, så Bing bedre kan forstå indholdet.

Ting du skal undgå:

 • Tyndt indhold, sider der for det meste viser annoncer eller tilknyttede links, eller som ellers omdirigerer besøgende til andre websteder, rangerer ikke godt.
 • Misbruge link taktikker, der har til formål at oppuster antallet og typen af indgående links, såsom at købe links, deltage i linkordninger, kan føre til afindeksering.
 • Sørg for en nem, kortfattede, nøgleordsbaseret URL struktur er på plads. Dynamiske parametre kan besværliggøre dine URL’er og forårsage indholdsproblemer med dubletter.
 • Gør dine webadresser beskrivende, korte og rige på nøgleord, når det er muligt, og undgå tegn, der ikke er bogstaver.
 • Begrave links i Javascript/Flash/Silverlight; sørg for det samme gælder for indholdet.
 • Duplikeret indhold.
 • For mange nøgleord.
 • Tilknytning – ideen med at vise søgemaskine crawlere andet indhold end besøgende.

Retningslinjer når du vil repræsentere din lokale virksomhed på Google

Hvis den virksomhed, som du udfører SEO arbejde for, arbejder lokalt, enten fra en butik eller kører ud til kunderne for at udføre service, kvalificerer den sig til en Google My Business-fortegnelse. For lokale virksomheder som disse har Google retningslinjer, der styrer, hvad du skal og ikke bør gøre for at oprette og styre disse fortegnelser.

Grundlæggende principper:

 • Sørg for, at du er berettiget til optagelse i Google My Business-indekset; du skal have en fysisk adresse, selvom det er din hjemmeadresse, og du skal betjene kunder ansigt til ansigt, enten på hos dig selv (som en butik) eller hos dem (som en håndværker).
 • Gengiv ærligt og præcist alle dine lokale virksomhedsdata, herunder navn, adresse, telefonnummer, webstedsadresse, forretningskategorier, åbningstider og andre funktioner.

Ting du skal undgå

 • Oprettelse af Google My Business for et firma, der ikke er berettigede.
 • Fejlagtig angivelse af dine kernevirksomheds oplysninger, herunder udstyre dit virksomheds navn med geografiske nøgleord eller tjeneste søgeord eller oprette falske adresser.
 • Brug af postbokse eller virtuelle kontorer i stedet for autentiske gadeadresser.
 • Misbrug af anmeldelsesdelen af Google My Business optagelsen via falske positive anmeldelser af din virksomhed eller falske negative af dine konkurrenter
 • Dyrt, begyndelsesfejl der stammer fra manglende læsning af detaljerne i Googles retningslinjer.

Lokal, national eller international SEO?

Lokale virksomheder vil ofte være interesseret i at rangere efter lokale nøgleord som “[service] + [i nærheden af mig]” eller “[service] + [by]” for at fange potentielle kunder som de tilbyder service. Imidlertid opererer ikke alle virksomheder lokalt. Mange websteder repræsenterer ikke en geobaseret virksomhed, men målretter i stedet en målgrupper på nationalt eller endda internationalt plan. Se mere om emnet lokal, national og international SEO i kapitel 4!

Opfyldelse af brugerens intention

I stedet for at bryde disse retningsregler i et forsøg på at snyde søgemaskinerne i håb om at få en højere rangering, skal du fokusere på at forstå og opfylde brugerens intention. Når en person søger efter noget, har de et ønsket resultat. Uanset om det er et svar, koncertbilletter eller foto af en hund, er det ønskede indhold deres “brugerintention”.

Hvis en person søger efter “bånd”, er deres hensigt så at finde musikbånd, elastikbånd, hårbånd eller noget andet?

Dit job som SEO’er er at være i stand til at give brugeren det indhold, de ønsker og i det format de ønsker.

Almindelige brugerintensitetstyper:

Oplysende: Søgning efter information. Eksempel: “Hvad er den bedste type bærbar computer til billedbehandling?”

Navigation: Søgning efter et specifikt websted. Eksempel: “Danmarks Radio”

Transaktion: Søger efter noget at købe. Eksempel: “gode tilbud på cykler”

Du kan få et glimt af brugerens intention ved at google dine ønskede søgeord og evaluere den aktuelle SERP. For eksempel, hvis der er en fotoslide, er det meget sandsynligt, at folk søger efter netop det nøgleord, søger efter fotos.

Du bør også vurderer, hvad dine topkonkurrenter tilbyder som du ikke tilbyder. Hvordan kan du 10 doble værdien af dit websted?

At tilbyde relevant indhold af høj kvalitet på dit websted hjælper dig med at rangere højere i søgeresultaterne, og endnu vigtigere er, at det skaber troværdighed og tillid hos dit online publikum.

Før du gør noget af det, skal du først forstå målet for dit websted, for at kunne lave en strategisk SEO-plan.

Kend dit websteds/klients mål

Alle websteder er forskellige, så tag dig god tid til virkelig at forstå et specifikt websteds forretningsmæssige mål. Dette vil ikke kun hjælpe dig med at bestemme, hvilke SEO områder du skal fokusere på, hvor du kan spore konverteringer, og hvordan du indstiller benchmarks, men det vil også hjælpe dig med at finde på samtaleemner, når du skal diskutere SEO projekter med klienter, chefer osv.

Hvad skal dine KPI’er (Key Performance Indicators) være for at måle afkastet på en SEO investering? Mere enkelt, hvad er dit barometer i målingen af succesen med din organiske søgningsindsats? Du vil helt sikker ønske at få det dokumenteret, selvom det er så enkelt som dette:

For webstedet ____________ er min primære SEO KPI ____________.

Her er et par almindelige KPI’er for at komme i gang:

 • Salg
 • Downloads
 • E-mail tilmeldinger
 • Indsendelser til kontaktformular
 • Telefonopkald

Og hvis din virksomhed har en lokal afdeling, vil du også definere KPI’er til dine Google My Business-lister. Disse kan omfatte:

 • Klik for at ringe
 • Klik til hjemmeside
 • Klik for kørsel retningerne

Du har måske bemærket, at emner som “rangering” og “trafik” ikke var på KPI listen, og det er forsætligt.

”Men vent et øjeblik!” Siger du. ”Jeg er her for at lære om SEO, fordi jeg hørte, at det kunne hjælpe mig med at rangere og få trafik, og du fortæller mig, at de ikke er vigtige mål?”

Slet ikke! Du hørte rigtigt. SEO kan hjælpe dit websted med at rangere højere i søgeresultaterne og følgelig føre til mere trafik til dit websted, det er bare det, at placering og trafik er et middel til at nå enden. Der er ikke den store brug for at rangere, hvis ingen klikker frem til dit websted, og der er ikke den store brug for at øge din trafik, hvis denne trafik ikke opfylder et større forretningsmål.

Hvis du for eksempel, har et websted, der undersøger forbrugerinteresser, ville du så helt have:

 • 1000 besøgende hver måned og 3 personer der udfylder en kontaktformular? Eller…
 • 300 besøgende månedligt og 40 personer udfylder en kontaktformular?

Hvis du bruger SEO til at lede trafik til dit websted med henblik på konverteringer, håber jeg, at du vælger sidstnævnte! Før du går i gang med SEO, skal du sørge for at have klarlagt dine forretningsmæssige mål, og derefter bruge SEO til at hjælpe dig med at nå dem – ikke omvendt.

SEO opnår så meget mere end forfængelighedsmålinger. Når det gøres godt, hjælper det rigtige virksomheder med at nå reelle mål for deres succes.

Denne guide hjælper dig med at blive mere datadrevet i din SEO indsats. I stedet for på en tilfældig måde at skyde med spredehagl (og være heldig en gang imellem), du vil ramme mere med færre hagl.

Grib geværet (og lidt kaffe); lad os se på kapitel 2 (Sådan arbejder søgemaskiner – crawling, indeksering og rangering).