Undersøgelse af nøgleord

Forstå hvad dine besøgende leder efter.

Nu, hvor du har lært, hvordan du vises i søgeresultater, lad os da bestemme, hvilke strategiske nøgleord der skal målrettes mod dit websteds indhold, og hvordan du laver indhold, der tilfredsstiller både brugere og søgemaskiner.

Det stærke ved undersøgelse af nøgleord ligger i bedre forståelse af det marked du går efter, og hvordan de søger efter dit indhold, tjenester eller produkter.

Søgeordsundersøgelser giver dig specifikke søgedata, som kan hjælpe dig med at besvare spørgsmål som:

 • Hvad søger folk efter?
 • Hvor mange søger efter det?
 • I hvilket format vil de have disse oplysninger?

I dette kapitel får du værktøjer og strategier til at afdække denne information samt lære taktikker, der hjælper dig med at undgå svagheder i din nøgleords undersøgelser og opbygge stærkt indhold. Når du har afsløret, hvordan din målgruppe søger efter dit indhold, begynder du at afdække en helt ny verden af strategisk SEO!

Før undersøgelsen af nøgleord, skal du stille spørgsmål

Inden du kan hjælpe en virksomhed med at vokse gennem søgemaskineoptimering, skal du først forstå, hvem de er, hvem deres kunder er og deres mål.

Det er her hjørnerne ofte skæres af. For mange mennesker omgår dette afgørende planlægningstrin, fordi undersøgelsen af nøgleord tager tid, og hvorfor bruge tiden, når du allerede ved, hvad du vil rangeres efter?

Svaret er, at det, du vil rangeres efter, og det dit publikum faktisk ønsker, ofte er to vildt forskellige ting. Fokus på dit publikum og brug derefter nøgleordsdata til at finpudse denne indsigt. Det giver meget mere succesrige kampagner end at fokusere på vilkårlige søgeord.

Her er et eksempel. Anne og Claus’ økologisk tøj (en forretning i Odense der handler med økologisk tøj) har hørt om SEO og ønsker hjælp til at forbedre hvordan og hvor ofte de vises i organiske søgeresultater. For at hjælpe dem skal du først forstå lidt mere om deres kunder. For at gøre det, kan du stille spørgsmål såsom:

 • Hvilke slags tøj, tilbehør, sko osv. efterspørger folk?
 • Hvem søger efter disse udtryk?
 • Hvornår søger folk efter tøj, sko, tilbehør osv.?
  • Er der sæsonmæssige tendenser gennem året?
 • Hvordan søger folk efter tøj?
  • Hvilke ord bruger de?
  • Hvilke spørgsmål stiller de?
  • Udføres flere søgninger på mobilenheder?
 • Hvorfor søger folk efter tøj?
  • Leder enkeltpersoner specifikt efter sundhedsbevidst tøj eller bare ønsker at købe noget tøj?
 • Hvor er potentielle kunder placeret – lokalt, nationalt eller internationalt?

Og endelig – her er hvad der sparker det i gang – hvordan kan du hjælpe med at få det bedste indhold om tøj for at opdyrke en kundedatabase og opfylde det, alle disse mennesker søger efter? At stille disse spørgsmål er et afgørende planlægningstrin, der vil guide din nøgleordsundersøgelse og hjælpe dig med at skabe bedre indhold.

Hvilke udtryk søger folk efter?

Du har muligvis en måde at beskrive, hvad du gør, men hvordan søger dit publikum efter det produkt, service eller information, du leverer? Besvarelse af dette spørgsmål er et vigtigt første skridt i undersøgelsen af nøgleord.

Find nøgleord

Du har sandsynligvis et par nøgleord i tankerne, som du gerne vil rangeres efter. Det kan være ting som dine produkter, tjenester eller andre emner, som dit websted adresserer, og det er gode opstartsnøgleord til din undersøgelse, så start der! Du kan indtaste disse nøgleord i et nøgleordsundersøgelsesværktøj for at finde gennemsnitlig månedlig søgevolumen og lignende søgeord. Vi kommer nærmere ind på søgevolumen i det næste afsnit, men i opdagelsesfasen kan det hjælpe dig med at bestemme, hvilke variationer af dine søgeord er mest populære blandt søgere.

Når du indtaster dine nøgleord i et søgeordsundersøgelsesværktøj, vil du begynde at opdage andre nøgleord, almindelige spørgsmål og emner til dit indhold, som du ellers måske har overset.

Lad os bruge eksemplet med en bilforhandler, der er specialiseret i amerikaner biler.

Når du skriver “amerikanerbiler” og “bilforhandler” i et nøgleordsundersøgelsesværktøj, vil du kunne opdage meget relevante, og meget søgte efter, relaterede udtryk som:

 • amerikanerbiler til salg
 • us biler
 • usa biler motor

I processen med at finde relevante søgeord til dit indhold vil du sandsynligvis bemærke, at søgevolumen for disse nøgleord varierer meget. Mens du bestemt ønsker at målrette mod udtryk, som dit publikum søger efter, kan det i nogle tilfælde være mere fordelagtigt at målrette mod udtryk med lavere søgevolumen, fordi de er langt mindre konkurrencedygtige.

Da både søgeord med høj konkurrence og lav konkurrence kan være fordelagtige for dit websted, kan det at lære mere om søgevolumen hjælpe dig med at prioritere søgeord og vælge dem, der giver dit websted den største strategiske fordel.

Spredning!

Det er vigtigt at bemærke, at hele websteder ikke rangerer efter nøgleord – sider gør. Med store brands kan man ofte se hjemmesidens placering efter mange søgeord, men for de fleste websteder er dette normalt ikke tilfældet. Mange websteder får mere organisk trafik til andre sider end forsiden, hvilket er hvorfor det er så vigtigt at sprede dit websteds sider ved at optimere hver med unikke værdifulde nøgleord.

Hvor ofte er der søgt efter disse udtryk?

Afdækning af søgevolumen

Jo højere søgevolumen er for et givet nøgleord eller nøgleordssætning, jo mere kræves der typisk af arbejde for at opnå højere placeringer. Dette kaldes ofte nøgleordssværhedsgrad og inkorporerer lejlighedsvist SERP funktioner; for eksempel, hvis mange SERP funktioner (som fremhævede uddrag, videns grafer, karruseller osv.) tilstopper et nøgleords resultatside, vil vanskelighederne stige. Store brands tager ofte top 10 resultaterne for nøgleord med stor volumen, så hvis du lige er begyndt på nettet og går efter de samme nøgleord, kan det at opnår denne placering tage mange år.

Typisk, jo højere søgevolumen, desto større er den konkurrence og arbejde, der kræves for at opnå organisk rangeringssucces. Går du for lavt, risikerer du ikke at tiltrække besøgende til dit websted. I mange tilfælde kan det være mest fordelagtigt at målrette mod meget specifikke, lavere efterspurgte søgeudtryk. I SEO kalder vi disse long-tail nøgleord.

Forståelse af long-tail

Det ville være dejligt at rangere som nr. 1 for nøgleordet “sko” … eller ville det?

Det er vidunderligt at håndtere nøgleord, der har 75.000 søgninger om måneden eller endda 7.500 søgninger om måneden, men i virkeligheden udgør disse populære søgeudtryk kun en brøkdel af alle søgninger, der udføres på nettet. Faktisk kan nøgleord med meget høje søgevolumen endda indikere tvetydig intention, som, hvis du målretter mod disse udtryk, kan det bringe dig i fare for at trække besøgende til dit websted, hvis mål ikke matcher det indhold, som din side indeholder.

SEO

Ønsker brugeren at vide mere om ernæringsværdien i en burger? Bestil en burger? Find en restaurant? Google ved det ikke, så de tilbyder disse funktioner for at hjælpe dig med at forfine søgningen. Målretning af “burger” betyder, at du sandsynligvis søger for bredt.

SEO

Hvis du søger efter “burger”, tror Google, at du muligvis også er interesseret i “pommes frites.” De tager ikke fejl …

Nøgleordsundersøgelse SEO

Var det din hensigt at finde burger restaurant til frokost? SERP funktionen “Find flere steder” har den dækket ind.

Undervurder ikke disse mindre populære nøgleord. Long-tail nøgleord med lavere søgevolumen konverterer ofte bedre, fordi brugerne er mere specifikke og bevidste i deres søgninger. For eksempel vil en person, der søger på “sko” ofte bare surfer. På den anden side har en, der søger efter “bedste pris grønne herre løbesko i størrelse 45” praktisk talt søgt med deres tegnebog!

Spørgsmål er SEO guld!

At finde ud af, hvilke spørgsmål folk stiller i dit område – og tilføje disse spørgsmål og deres svar til en FAQ side – kan give rigtig meget organisk trafik til dit websted.

Vær strategisk med søgevolumen

Nu, hvor du har opdaget relevante søgeudtryk til dit websted og deres tilsvarende søgevolumen, kan du være endnu mere strategisk ved at se på dine konkurrenter og finde ud af, hvordan søgninger kan variere efter sæson eller placering.

Nøgleord hos konkurrenterne

Du vil sandsynligvis indsamle en masse nøgleord. Hvordan ved du, hvad du skal tackle først? Det kan være en god ide at prioritere nøgleord med stor volumen, som dine konkurrenter ikke her og nu rangerer efter. Modsat kunne du også se, hvilke nøgleord fra din liste som dine konkurrenter allerede rangerer efter og prioritere dem. Førstnævnte er fantastisk, når du vil drage fordel af dine konkurrenters oversete muligheder, mens sidstnævnte er en aggressiv strategi, der sætter dig op til at konkurrere om nøgleord, som dine konkurrenter allerede klarer sig godt med.

Nøgleord efter sæson

At kende til sæsonbetonede tendenser kan være en fordel når du opstille en indholdsstrategi. For eksempel, hvis du ved, at “julegaver” begynder at stige i oktober til december i Danmark, kan du forberede indhold måneder i forvejen og give det et stort skub rundt i disse måneder.

Nøgleord efter region

Du kan mere strategisk målrette mod en bestemt geografisk placering ved at indsnævre din søgeordsundersøgelse til bestemte byer, amter eller lande i Google Søgeordsplanlægning eller evaluere “interesse efter delregion” i Google Trends. Geospecifik undersøgelser kan hjælpe med at gøre dit indhold mere relevant for din målgruppe. For eksempel kan du finde ud af, at i Ålborg er det foretrukne udtryk for et værtshus “Jomfru Ane Gade”, mens i København er det “Gothersgade” den foretrukne terminologi.

Hvilket format passer bedst til søgerens intention?

I kapitel 2 lærte vi om SERP funktioner. Det vil hjælpe os med at forstå, hvordan brugere ønsker at benytte oplysninger om et bestemt søgeord. Det format, som Google vælger at vise søgeresultater i, afhænger af intention, og hver forespørgsel er unikt. Google beskriver disse intentioner i deres retningslinjer for Quality Rater som enten “kender” (find information), “gør” (gennemfør et mål), “websted” (find et specifikt websted) eller “personligt besøg ” (besøg en lokal forretning).

Mens der er tusindvis af søgetyper, så lad os se nærmere på fem hovedkategorier af hensigter:

Informations forespørgsler: Brugeren har brug for oplysninger, f.eks. navnet på en kunstner eller højden på Rundetårn.

Nøgleordsundersøgelse SEO

Navigations forespørgsler: Brugeren ønsker at finde et bestemt sted på internettet, f.eks. Facebook eller DBUs hjemmeside.

Nøgleordsundersøgelse SEO

Transaktions forespørgsler: Brugeren ønsker at foretage sig noget, f.eks. købe en koncertbillet eller lytte til en bestemt sang.

Nøgleordsundersøgelse SEO

Kommerciel undersøgelse: Brugeren ønsker at sammenligne produkter og finde det bedste produkt til hans/hendes specifikke behov.

Nøgleordsundersøgelse SEO

Lokale forespørgsler: Brugeren ønsker at finde noget lokalt, såsom en nærliggende restaurant, en frisør eller et spillested.

Nøgleordsundersøgelse SEO

Et vigtigt trin i nøgleordets undersøgelsesproces er kortlægning af SERP landskabet for det nøgleord, du vil målrette mod, for at få et bedre mål for brugerens intention. Hvis du vil vide, hvilken type indhold din målgruppe ønsker, skal du se på SERP’erne!

Google har nøje vurderet adfærden af billioner af søgninger i et forsøg på at give det mest passende indhold til hver specifik nøgleordssøgning.

Tag f.eks. Søgningen “sko”:

Nøgleordsundersøgelse SEO

Via indkøbs karrusellen kan du udlede, at Google har bestemt, at mange mennesker, der søger efter “sko”, ønsker at købe sko online.

Nøgleordsundersøgelse SEO

Der er også en lokal pakke funktion til dette nøgleord, der angiver Googles ønske om at hjælpe søgere, der muligvis leder efter lokale skobutikker.

Hvis forespørgslen er tvetydig, vil Google undertiden også medtage funktionen “juster efter” for at hjælpe brugerne med at specificere, hvad de yderligere leder efter. Ved at gøre dette kan søgemaskinen levere resultater, der bedre hjælper brugeren med at afslutte søgningen.

Google har en bred vifte af resultattyper, som den kan levere, afhængigt af forespørgslen, så hvis du vil målrette mod et nøgleord, skal du se på SERP for at forstå, hvilken type indhold du har brug for at oprette.

Værktøjer til bestemmelse af værdien af et nøgleord

Hvor meget værdi vil et nøgleord tilføje til dit websted? Disse værktøjer kan hjælpe dig med at besvare det spørgsmål, så de vil udgøre en fornuftig tilføjelser til dit nøgleords undersøgelses arsenal:

Google Søgeordsplanlægning – Googles Søgeordsplanlægning har historisk set været det mest almindelige udgangspunkt for SEO nøgleordsundersøgelser. Søgeordsplanlægger begrænser dog data fra søgevolumen ved at samle nøgleord sammen i store emner til søgevolumen.

Google Trends – Googles søgeordstrendværktøj er godt til at finde sæsonbestemte søgeordsudsving. F.eks. Vil “juledekorationer” toppe i ugerne omkring november og december.

AnswerThePublic – Dette gratis værktøj besvarer ofte stillede spørgsmål omkring et specifikt søgeord. Bonus! Du kan bruge dette værktøj i sammen med et andet gratis værktøjer, Keywords Everywhere, til at prioritere ATP’s forslag efter søgevolumen.

SpyFu Keyword Research Tool – Tilbyder nogle virkelig flotte konkurrencedygtige søgeordsdata.

SEO skolen