Hvem er typografien til for?

Typografi er til gavn for læseren. Ikke forfatteren.

Grafiske designere har en fordel her. De arbejder med tekst, de ikke har skrevet. Så de kan gå ombord i et typografisk projekt som en særlig slags læser – en vis opgave det er at skabe den visuelle komponent i teksten, så den forstærker meningen.

Dette princip er sværere, når du er en forfatter, der arbejder med din egen typografi. Så er du nødt til at overvinde forskellen mellem dit primære perspektiv som en forfatter, og et simuleret perspektiv som en læser.

“Men hver forfatter er også en læser – jeg ender med at læse teksten flere gange, mens jeg omskriver den.” I en mekanisk forstand, ja, så læser du teksten. Men du læser det ikke af de samme grunde som dine læsere gør: for at lære og eventuelt overtales.

Spørg altid dig selv: Hvad vil min læsere have? Fordi din læsere er meget forskellig fra dig:

Forfatter Læser
Hvor lang tid er opmærksomheden der Lang Kort
Interesse i emne Ja Nej
Kan overtalelse af andre udtalelser Nej Ja
Interessere sig for dig Ja Nej

Desværre forestiller professionelle forfattere nogle gange, at sammenligningen ser sådan ud:

Forfatter Læser
Hvor lang tid er opmærksomheden der Lang Lige gyldigt hvad det kræver
Interesse i emne Høj Grænseløst
Kan overtalelse af andre udtalelser Nej Kun lige
Interessere sig for dig Ja Nej

Den eneste læser, der passer på denne beskrivelse, er din mor.

Typografi skal tilpasses til de faktiske læsere, ikke idealiserede læsere. Forfattere kan blive knyttet til idealiserede læsere, fordi de er lettere at behage. Det er ingen overraskelse – de eksisterer ikke.

Vær ikke doven. Arbejde hårdt på at se din tekst som en reel læser vil. Du får det ikke helt perfekt. Men en grov tilnærmelse er bedre end slet ingen overhovedet.