Hvad er forskellen mellem niveauer og kurver?

Ved digital fotoredigering anvendes både niveauerne og kurverne til en af de vigtigste redigeringsopgaver: kontrol af billedtonerne. Når du har et fotografi, der ikke har helt perfekte kontrast, så er kontrasten enten for lav eller omvendt for høj, og her skal du bruge en form for tonekontrol. Både niveauerne og kurverne giver dig mulighed for at ændre de sorte og hvide endepunkter i toneområdet i billedet. Ved at justere endepunkterne kan du ændre billedets globale eller generelle kontrast; Metoden og påvirkning er den samme, uanset hvilken af de to funktioner du vælger at bruge.

Begge funktioner giver dig også mulighed for at ændre udseendet af mellem- eller gråtonerne mellem det sorte og hvide endepunkt. Den vigtige forskel mellem de to funktioner er imidlertid, at en justering af niveauer proportionelt ændrer alle toner i toneområdet. mens kurverne giver dig mulighed for at vælge hvilken del af tonehøjden du ønsker at justere. Niveauerne er en lineær justering, men kurverne er en geometrisk justering (faktisk er der denne forskel i navnene: niveauer og lineære, kurver og geometriske). Der er en stor forskel, og ved at bruge kurver frem for niveauer vil du øge din redigeringsfærdighed til et højt niveau.

Det store spørgsmål er, hvad skal du bruge?

Dette er ret ligetil, hvis du overvejer følgende punkter:

Brug af niveau, når:

  • Du vil kun justere de sorte eller hvide endepunkter for at justere den samlede kontrast.
  • Du vil lysne eller mørkne hele toneområdet. Dette er normalt ved justering af eksponeringsfejl.
  • Du vil bevare det visuelle forhold mellem værdierne for mellemtonerne.

Brug kurver, når:

  • Du vil justere små detaljer i det visuelle forhold mellem toneværdierne. For eksempel lysene lyse områder og mørkne skyggerne. Dette kræver normalt en ‘S’ -formet kurvejustering.
  • Du vil kun justere lyse toner eller kun de mørke toner.
  • Du vil justere tonerne i kun en lille sektion af det samlede toneområde.
  • Du vil have fuld kontrol over din tonal redigering.

Selvom det at lære at bruge kurver kræver lidt mere øvelse end niveauer – og det faktum, at alt hvad der ser ud som matematik og geometri, skræmmer livet af mange mennesker halvt – er det faktisk ikke så svært at mestre. Hvis du dialogboksen Kurver i 10-15 minutter, vil du føle dig meget mere komfortabel med processen. Og glem ikke at hvis du bruger kurverne som et justeringslag, kan du altid ændre effekten uden at ødelægge dit originale fotografi.

Eksempel 1

Original billede indscannet.

Problemet med dette billede er den røde tone. Derfor har jeg valgt at sænke den rødetone i kurvediagrammet nedenfor. Udover det har jeg givet den lidt ekstra af den grønne tone, så blade, græs etc. fremstår mere grønt!

I kurvediagrammet er den rødetone trukket ned. Den grønne øget lidt.

Efter få justeringer er her det færdige billede.