Et speedometerdiagram

Et speedometerdiagram

Jeg er ikke helt sikker på, hvad man ville kalde dette diagram på dansk. Nu er jeg havnet på speedometer, men det kan sikkert gøres bedre. På engelsk kalder man det et ”gauge” diagram.

Figuren viser et diagram baseret på en enkelt celle. Det er et lagkagediagram, der er konstrueret, så det ligner et speedometer. Selvom dette diagram kun viser en værdi (indtastet i celle B1), så benytter det faktisk tre datapunkter (i A4:A6).

Speedometer diagram Excel

En del af diagrammet – den del i bunden – består altid af 50%. Jeg har roteret lagkagediagrammet, så stykket med de 50% er nederst. Så har jeg skjult denne del ved at fjerne farven og kanten for dette datastykke. De to andre stykker fordeles ud fra værdien i B1. Formlen i celle B4 er

=MIN(B1;100%)/2

Denne formel benytter funktionen MIN til at vise den mindste af to værdier: enten værdien i celle B1 eller 100 procent. Formlen dividerer denne værdien med 2, da kun den øverste del at lagkagen er relevant. Ved at benytte funktionen MIN undgår man at diagrammet viser mere end 100 procent.

Formlen i celle A5 beregner bare den resterende del af lagkagen – stykket til højre for speedometeret nål!:

=50%-A4

Diagrammets titel (Procent færdiggjort) er flytte neden under den halve lagkage. En linket tekstboks viser den procent der er færdiggjort, værdien i celle B1.

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *