10 kompositionsregler til fotografering

Der er ingen faste regler i fotografering, men der er retningslinjer, som tit kan hjælpe dig med at forbedre effekten i dine fotos.

Det kan lyde som en kliché, men den eneste regel i fotografering er, at der ikke er nogen regler. Der er dog mange velkendte kompositions regler, der kan anvendes i næsten enhver situation for at øge virkningen i et foto.

Disse regler hjælper dig med at tage mere overbevisende fotos, give dem en naturlig balance, gøre opmærksom på de vigtige dele af fotoet eller føre beskuerens øjne gennem billedet.

Når du har fået kenskab til disse kompositions regler, vil du blive overrasket over, hvor universelle de fleste af dem er. Du får øje på dem overalt, og det er nemt at se, hvorfor nogle billeder “virker”, mens andre bare føles øjebliksbilleder.

Tredeling

Forestil dig, at dit billede er opdelt i 9 lige store områder med 2 lodrette og 2 vandrette linjer. Reglen for tredjedeling siger, at du bør placere de vigtigste elementer i dit foto i denne retning eller i de punkter, hvor de skærer hinanden.

Hvis du gør det, vil du tilføje balance og interesse for dit billede. Nogle kameraer tilbyder endda en mulighed for at se en tredeling af motivet mens du tager billedet, hvilket gør det endnu nemmere at bruge.

Se eksempler her

Balancerende elementer

Hvis du placerer dit emne uden for centrum, som med tredelingsreglen, skabes et mere interessant billede, men det kan efterlade et tomrum i fotoet, som kan få det til at føles tomt. Du skal afbalancere “vægten” af dit emne ved at inkludere et andet objekt af mindre betydning for at udfylde rummet.

Ledende linier

Når vi ser på et billede, følger vores helt naturligt de optegnet linjer. Ved at tænke på, hvordan du placerer linjer i din komposition, kan du påvirke måden vi ser på fotoet, trækker os ind i billedet, mod emnet eller på en rejse gennem hele scenen. Der er mange forskellige typer af linjer – lige, diagonale, buede, zigzag, radiale osv. – og hver kan bruges til at forbedre fotoets sammensætning.

Se eksempler her

Symmetri og mønster

Vi er omgivet af symmetri og mønstre, både naturlige og menneskeskabte. De kan skabe meget iøjnefaldende kompositioner. Især i situationer, hvor de ikke forventes. En anden god måde at bruge dem på er på en eller anden måde at bryde symmetrien eller mønsteret, og indføre spænding og et fokuspunkt i scenen.

Se eksempler her

Udsigtspunkt

Før du fotograferer dit emne, skal du tage dig tid til at tænke på, hvor du vil tage det fra. Vores udsigtspunkt har en stor indvirkning på sammensætningen af vores foto, og som følge heraf kan det i høj grad påvirke den besked, som fotoet formidler. I stedet for blot at skyde fra øjenhøjde, overveje da at fotografere fra over, ned på jorden, fra siden, fra bagsiden, langt væk, fra tæt op osv.

Baggrund

Hvor mange gange har du taget det du troede ville være et godt foto, kun for at finde ud af, at det færdige foto mangler effekt, fordi motivet har en forstyrrende baggrund? Det menneskelige øje er fremragende til at skelne mellem forskellige elementer i et motiv, mens et kamera har en tendens til at for flade forgrunden og baggrunden, og det kan ofte ødelægge et ellers godt foto. Heldigvis er dette problem normalt nemt at komme uden om – se efter en almindelig og diskret baggrund og tag dit foto, så det ikke distraherer eller forringer motivet.

Dybde

Da fotografering er et todimensionelt medie, skal vi vælge vores sammensætning omhyggeligt for at formidle den følelse af dybde, der var til stede i det aktuelle foto. Du kan skabe dybde i et billede ved at inkludere objekter i forgrunden, mellemgrunden og baggrunden. En anden nyttig sammensætningsteknik er overlapning, hvor du bevidst delvist skjuler et objekt bag et andet. Det menneskelige øje genkender naturligvis disse lag og adskiller dem mentalt, og skaber et billede med mere dybde.

Se eksempler her

Indramning

Verden er fuld af objekter, der udgør perfekte naturlige rammer, såsom træer, hvælvinger og huller. Ved at placere disse rundt om i kompositionens kanter hjælper du med til at isolere hovedmotivet fra omverdenen. Resultatet er et mere fokuseret billede, der trækker dit øje naturligt til hovedmotivet.

Se eksempler her

Beskæring

Ofte mangler et billede effekt, fordi hovedmotivet er så lille, at det går tabt i sine omgivelser. Ved at beskære tæt på emnet eliminerer du baggrundsstøj og sikrer, at motivet får beskuerens fulde opmærksomhed.

Eksperimenter

I forbindelse med den digitale tidsalder i fotografering behøver vi ikke længere at bekymre os om omkostninger ved at filme, fremkaldelsen eller at løbe tør for film. Som følge heraf er det blevet muligt at eksperimentere med fotokompositionen; Vi kan tage masser af fotos og slette de uønskede senere uden ekstra omkostninger. Udnyt dette faktum og eksperiment med din komposition – du ved aldrig, om en ide vil virke, før du prøver det.

Sammensætning i fotografering er langt fra en videnskab, og som følge heraf skal alle “reglerne” ovenfor tages med et gransalt. Hvis de ikke fungere i din scene, så ignorere dem; Hvis du finder en god komposition, der modsiger dem, så gå videre og fotografer det alligevel. Men de kan ofte vise sig at være brugbare, og er i det mindste værd at overveje, når du er ude med dit kamera.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *