Det store nummer med sektioner

Sideformatering er den base, hvorpå alle andre formateringskommandoer er opbygget. Det er en dokument lag formatering, men den kan brydes. Så hvis du ønsker at skifte papirstørrelse eller sideretning eller ændre margenerne i midten af et dokument – og kun vil have denne ændring skal udføres på en enkelt side eller flere med tekst – kan du gøre det. Hemmeligheden er at opdele dit dokument i flere sektioner.

 • En sektion er en pladsholder til sideformatering.
 • Alle dokumenter har en enkelt sektion: Sektion 1.
 • Et dokument kan indeholde lige så mange sektioner som der brug for. Hver sektion har størrelsen som en side, selvom et fortløbende sektionsskifte kan opsplitte en side i modsætning til at starte en ny side.
 • Et eksempel på at ændre papirstørrelsen findes i afsnittet ”Opret konvolutter.” Efter du har tilføjet en konvolut til et dokument, kan du oprette en sektion der har konvolutstørrelse, og en anden sektion med standard papirstørrelsen.
 • Sektioner spiller også en rolle i andre side-niveau formateringer. Kommandoerne har indfyldeise på spalter, sidehovede/fod, linjenummereringer og automatisk sidenummerering.

Forstår sektioner

Alle dokumenter har mindst en sektion. Denne sektion holder styr på hele dokumentet, indstiller dokumentets sideformatering: margener, retning og papirstørrelse.

For at tilføje en ny sektion kan du indsætte et sektionsskifte. Word tilbyder fire forskellige typer sektionsskifter:

Næste side: Dette skifte fungere på samme måde som et hårdt sideskifte, men den næste side starter med en ny sektion i dokumentet.

Fortløbende: Et fortløbende skifte tillader en sektion at starte hvor som helst på en side. Dette er nyttigt til indstilling af spalter midt på en side eller indstille margenerne, men hvis du ændre sideretningen eller papirstørrelsen, vil fortløbende sektionsskifter fungere som et Næste side sektionsskifte.

Lige sider: Dette sektionsskifte starter i toppen af den næste lige nummererede side. Hvis det nuværende sidenummer er lige, indsættes en blank ulige nummererede side før den næste lige nummererede side.

Ulige sider: Dette sektionsskifte starter i toppen af den næste ulige nummererede side. Hvis det nuværende sidenummer er ulige, indsættes en blank ulige nummererede side før den næste lige nummererede side.

Sektions kommandoer kan findes på fanen Layout, i gruppen Sideopsætning. Klik på knappen Skift for at vælge et sektionsskifte. Skiftet placeres ved indsætningsmarkøren position. Ideelt set bør indsætningsmarkørens placering være i starten af et nyt afsnit.

 • For at undersøge hvilke sektion du ser på, skal du sikre dig at Sektions elementet er synligt i statuslinjen.
 • Næste side sektionsskiftet er det mest almindelige.
 • Sektionsskifterne Lige side og Ulige side er ideelt til indbundet materiale, hvor for eksempel du vil have en side skal starte på højrehånds side. Det vil da være en ulige nummererede side.
 • Hvis det er nødvendigt, vil Word tilføje en hel blank side fr at tilfredsstille kravene til lige side og ulige side sektionsskifterne.
 • Words kommando Hoved dokument placerer sektionsskiftet Næste side mellem kapitlerne. Du behøver ikke afslutte hvert underdokument med et sektionsskifte.

Opret et sektionsskifte

For at oprette en ny sektion i dit dokument følges disse trin:

 1. Placer indsætningsmarkøren i starten af afsnittet.
  afsnittet vil vises i den næste sektion. Al tekst over indsætningsmarkøren vil blive i den forgående sektion.
 2. Klik på fanen layout.
 3. I gruppen Sideopsætning, klikkes på knappen Skift.
 4. Vælg Næste side.
  Eller du kan vælge en af de andre typer af sektionsskifter, selvom Næste side er det mest almindelige.

Visuelt ligner sektionsskiftet et hårdt sideskifte. Hvis elementet Sektion er synligt i statuslinjen, vil det at flytte indsætningsmarkøren mellem siderne bekræfte at de begge er separate sektioner.

 • Efter sektionerne er oprettet, kan du tilføje forskellige sideformatering til hver. Når du gør dette skal du huske at bruge menuen Anvend på i dialogboksen Sideopsætning og vælge indstillingen Denne sektion.
 • Du vil måske opdage at indstillingen Denne sektion allerede er valgt i menuen Anvend på. Det er Words standard valg når dokumentet har sektioner.
 • Du kan ændre sideformateringen og oprette et sektionsskifte på samme tid. I stedet for at sætte et næste side sektionsskifte, åbnes dialogboksen Sideopsætning, som beskrevet andet steds i dette notesæt. Ændre sideformateringen i menuen Anvend på til Resten af dokumentet. En ny sektion oprettes ved indsætningsmarkørens placering, og den nye sideformateringen tilføjes til denne sektion.
 • Når du sætter et sektionsskifte vil enhver kommando du vælger fra menuerne Margener, Retning, Størrelse, Spalter eller Linjenumre kun udføres på den nuværende sektion.
 • Hvis du har brug for at tilføje liggende retning på en enkelt side i dit dokument, er du nød til at sætte to næste side sektionsskifter: en før den liggende side og en anden efter den. Det andet sektionsskifte tillader dig at returnere til den stående retning i det resterende dokument.
 • Trinene i denne sektion gælder også for indstillingen af forløbende, lige side og ulige side sektionsskifter.

Fjern et sektionsskifte

Når du ikke længere ønsker et sektionsskifte, slettes det. Følg disse fornøjelige trin:

 1. Klik på fanen Hjem.
 2. I gruppen Afsnit klikkes på kommando knappen Vis/Skjul (¶).
  Med dokument detaljerne synlige, kan du se sektionsskifte dukke op. Det ligner en række med prikker med sektionsskiftets navn i midten, så som Sektionsskifte (næste side).
 3. Placer indsætningsmarkøren lige før sektionsskiftet.
  Klik med musen lige efter afsnitstegnet (¶) der markerer slutningen på et afsnit.
 4. Tast Delete tasten.
  Sektionsskiftet forsvinder.
 5. Klik igen på knappen Vis/Skjul (¶).

Når sektionsskiftet er elimineret, vil sideformateringen fra den anden sektion tages med over til den første del af dokumentet. Det kan være du skal formatere sektionen igen for at bringe tingene på plads igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *