Hvordan tager du et screendump i Windows 10

[bws_pdfprint display=”print”]

Du kan tage et screendump på næsten enhver platform, og Windows er ikke anderledes. Det har en indbygget mulighed, der fungerer godt til grundlæggende opgaver, men mange tredjeparts programmer giver mere brugervenlighed og funktioner. I denne artikel vil jeg vise dig et par forskellige måder at tage et screendump i Windows 10.

Tag hurtige skærmbilleder med Print Screen (PrtScn)

Knappen Print Screen på dit tastatur kan tage et skærmbillede og gemme det som en fil, tage et skærmbillede uden at gemme det som en fil eller tage et skærmbillede af kun ét vindue (i stedet for hele skærmen). Knappen Print Screen kan være mærket som PrtScn, PrntScrn, Print Scr,” eller noget lignende. På de fleste tastaturer findes knappen normalt mellem F12 og Scroll Lock. På bærbare tastaturer skal du muligvis trykke på funktionsknappen “Function” eller “Fn” for at få adgang til funktionen Print Screen. Når du trykker på tasten, ser det ud som om der ikke er sket noget, men skærmbilledet er gemt i din udklipsholder.

Gem dit skærmbillede som en fil

Tryk på Windows + PrtScn. På nogle bærbare computere og andre enheder skal du muligvis trykke på Windows + Ctrl + PrtScn eller Windows + Fn + PrtScn tasterne i stedet. Tjek din bærbare manual for yderligere information.

Skærmen lyser et øjeblik, og du vil se skærmbilledet vises som en fil i en mappe med titlen “Skærmbillede”, i din standard Billeder-mappe. Skærmbilledet er automatisk nummereret.

Tag et skærmbillede uden at gemme

Tryk på PrtScn tasten. Et skærmbillede af din skærm er nu kopieret til udklipsholderen. Åbn f.eks. Paint eller Word eller andet program, du vil bruge billedet i. Vælg Rediger > Sæt ind for at indsætte screendump. Billedets dimensioner vil være det samme som din skærmopløsning. Bemærk: På nogle bærbare computere og andre enheder skal du muligvis trykke på tasterne Alt + Fn + PrtScn i stedet. Tjek din bærbare manual for yderligere information.

Tag et skærmbillede af ét vindue

Klik på titellinjen i det vindue, du vil tage et skærmbillede af. Tryk på Alt + PrtScn. Et skærmbillede af dit aktuelt aktive vindue vil blive kopieret til udklipsholderen, ligesom i det forgående afsnit. Indsæt det i f.eks. Paint eller Word. Bemærk: På nogle bærbare computere og andre enheder skal du muligvis trykke på tasterne Alt + Fn + PrtScn i stedet. Tjek din bærbare manual for yderligere information.

Tag et skærmbillede af en del af din skærm

Tryk på Windows + Shift + S. Din skærm vises grå og musemarkøren ændres. Klik og træk på skærmen for at vælge den del af din skærm, du vil fange. Et skærmbillede af den valgte skærmregion kopieres til din udklipsholder. Du kan indsætte det i et program ved at vælge Rediger > Sæt ind eller tryk på Ctrl + V.

Dette sidste virker kun i Windows 10’s Creators Update. På ældre versioner af Windows er denne genvej en del af Microsofts OneNote-applikation. Med Creators Update integrerede Microsoft denne genvej til Windows 10 selv.

Tag mere fleksible skærmbilleder med Klippeværktøjet

Klippeværktøjet har været en del af Windows i lang tid. Dette værktøj blev først medtaget i Windows Vista, og har aldrig nye funktioner bortset fra få fejlrettelser. Klippeværktøjet kan tage skærmbilleder af et åbent vindue, rektangulært område, et frit område eller hele skærmen. Du kan notere på dine klip med forskellige farvede penne eller en highlighter, gem den som et billede eller send det til en ven.

Snipping Tool i Windows Vista, 7 og 8 har en begrænsning: det kan ikke tage skærmbilleder, der involverer mus bevægelser. Hvis du vil fange noget, der involverer musebehandling, som pop op-menuer og værktøjstip, skal du bruge Print Screen-metoden.

I Windows 10 har Klippeværktøjet en ny Forsink-indstilling, som giver dig mulighed for at tage skærmbilleder af pop op-menuer og værktøjstips. Åbn værktøjet Klippeværktøjet og klik på Forsink. I rullemenuen skal du klikke på det antal sekunder, du gerne vil vente, til dit skærmbillede er taget.

Vælg nu den type billede du vil lave ved at klikke på pilen ved siden af Tilstand. Du kan vælge mellem en af fire typer snip: Frihåndklip, Rektangulært klip, Vinduesklip og Fuldskærmsklip.

I modsætning til et almindeligt klip, vil skærmen ikke fade ud med det samme. I stedet vil du have mellem 1-5 sekunder, afhængigt af den forsinkelse du valgte, til at konfigurere dine skærmbilleder. Du kan bruge denne metode til at åbne den pop op-menu eller værktøjstip du vil fange. Når tiden er gået, fryser skærmen og fader ud, så du kan oprette din klip. Hvis du vælger vindue eller fuldskærm, vil den bare fange klippet med det samme.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *