Peter Gustav Lejeune Dirichlet

Peter Gustav Lejeune Dirichlet var en tysk matematiker, født den 13. februar 1805 i Düren, Preussen (nu Tyskland), og døde den 5. maj 1859 i Göttingen, også i Preussen. Han var en af de førende matematikere i det 19. århundrede og gjorde betydelige bidrag til forskellige områder af matematik.

Dirichlet studerede matematik ved universiteterne i Bonn og Paris og blev senere professor i matematik ved universitetet i Berlin og senere ved universitetet i Göttingen.

Hans arbejde spænder over mange områder af matematik, herunder talteori, analyse, mekanik og partielle differentialligninger. Hans mest berømte bidrag inden for talteori er Dirichlets primtalsætning, som han formulerede i 1837. Udover dette gjorde han også væsentlige bidrag til Fourier-analyse og partielle differentialligninger, herunder Dirichlets betingelse og Dirichlets princip.

Dirichlet var en fremragende matematiker, hvis arbejde har haft en betydelig indflydelse på udviklingen af matematikken, og han er fortsat en af de mest respekterede figurer inden for feltet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *