Pierre de Fermat

Pierre de Fermat var en fransk advokat og matematiker, der levede i det 17. århundrede. Han blev født den 17. august 1601 i Beaumont-de-Lomagne, Frankrig, og døde den 12. januar 1665 i Castres. Fermat er bedst kendt for sine bidrag til talteori og for at have formuleret Fermats sidste sætning, en af de mest berømte og gådefulde uudsagte sætninger i matematikkens historie.

Fermats bidrag til talteori inkluderer hans arbejde inden for teorien om primtal og talpartitioner. Han udviklede også metoder til at finde maksima og minima og arbejdede med differentialanalyse. Fermat var en pioner inden for sandsynlighedsteori og bidrog til udviklingen af infinitesimalregning sammen med sin samtidige Blaise Pascal.

Fermats sidste sætning er kendt for at have været formuleret i kanten af en side i en kopi af Arithmetica, et værk af den gamle græske matematiker Diophantus. Fermat skrev: “Jeg har en virkelig udmærket demonstration til dette, som denne margin er for snæver til at rumme.” Desværre har ingen troværdig demonstration fra Fermat overlevet, og det var først mange år senere, at moderne matematikere begyndte at forsøge at løse denne gåde. Det var først i 1994, mere end 350 år efter Fermats død, at britisk matematiker Andrew Wiles præsenterede en komplet og kompleks bevis for Fermats sidste sætning.

Pierre de Fermat efterlod en betydelig indflydelse på matematikken, og hans arbejde fortsætter med at inspirere og udfordre matematikere verden over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *