Sådan bruges funktionen ÅR i Microsoft Excel

Hvis du har brug for hurtigt at udtrække året ud fra en dato i Microsoft Excel, kan du bruge funktionen ÅR. Dette giver dig år-værdien i en separat celle, så du kan bruge den i en separat formel.

Funktionen ÅR kan være særlig nyttig, hvis du har konverteret tekst til datoværdier i Excel, og du vil udtrække år-værdierne fra dine data.

For at bruge funktionen ÅR skal du åbne dit Excel-regneark og have celler, der indeholder datoer (i ethvert format) indstillet som en passende “Datotal” type.

Det er bedst at indstille disse celleværdier med typen “Lang datoformat” eller “Kort datoformat” ved hjælp af Hjem -> Tal. Du kan også bruge celler med brugerdefinerede datoformater.

Excel funktion ÅR

Hvis du har en dato der er konverteret til et tal, kan du også udtrække året fra et serietallet i Excel, der tæller antallet af dage fra 1. januar 1900. Du kan se denne værdi ved at ændre en hvilken som helst datoværdi til en standard talværdi ved hjælp af menuen Hjem -> Tal.

På grund af denne særlige grænse kan du kun bruge ÅR til at udtrække året fra datoer, der starter fra 1. januar 1900 og fremefter. Funktionen fungerer ikke med datoer tidligere end det.

For at udtrække året fra en celle, der indeholder en dato, skal du skrive =ÅR(CELLE) og erstatte CELLE med en cellehenvisning. For eksempel vil =ÅR(A2) tage datoværdien fra celle A2 og udtrække året fra den.

Excel funktion ÅR

Eksemplet ovenfor viser forskellige datoer i kolonne A. Funktionen ÅR, der bruges i kolonne B, er i stand til at læse disse og udtrække årværdien.

Hvis du foretrækker det, kan du også bruge et serietal i Excel i stedet for en cellereference.

Excel funktion ÅR

Eksemplet ovenfor viser dette ved hjælp af formlen =ÅR(42505) med et serietallet (42505), der matcher datoen (15. maj 2016), som funktionen ÅR er i stand til at forstå. Fra dette serietal returneres året (2016).

Den værdi, der returneres med en formel, der indeholder funktionen ÅR, kan derefter bruges af en anden formel. For eksempel kan du kombinere det med en DATO-formel (f.eks. = DATO(ÅR(A2), 12,24) til at lave en gyldig datoværdi.

Excel funktion ÅR

Hvis du vil gentage det for flere datoværdier, kan du bruge udfyldningshåndtaget til at kopiere ÅR-formlen til yderligere celler.

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *