Begyndervejledning til linkopbygning

Hvad er linkopbygning og hvorfor er det vigtigt?

Uanset om du er helt ny i link opbygning eller har gjort det i et stykke tid, er jeg sikre på, at du vil finde noget af det nyttigt i denne vejledning. SEO landskabet og link opbygning ændrer sig hele tiden, og i dag har betydningen af det at oprette links i høj kvalitet aldrig været højere. Behovet for at forstå og gennemføre kampagner af høj kvalitet er vigtigt, hvis du skal konkurrere og trives online, og det vil ikke ændre sig foreløbigt. Denne guide er designet til at få dig hurtigt i den rigtige retning. Der er meget at tage fat på, men jeg har opdelt det i kapitler, der er let at fordøje og har inkluderet mange eksempler undervejs. Jeg håber du vil få fornøjelse af Begyndervejledningen til link opbygning!

Definition af linkbygning

Link opbygning er processen med at få links fra andre websteder til dit eget. Et hyperlink (normalt bare kaldet et link) er en måde for brugere at navigere mellem sider på internettet. Søgemaskiner bruger links til at gennemgå internettet; de gennemsøger linkene mellem de enkelte sider på dit websted, og de gennemsøger linkene mellem websteder. Der er mange teknikker til opbygning af links, og selvom de varierer i vanskeligheder, er SEO’er tilbøjelige til at være enige om, at link opbygningen er en af de sværeste dele af jobbet. Mange SEO’er bruger størstedelen af deres tid på at prøve at gøre det så godt som muligt. Af denne grund, kan det for alvor placere dig foran både andre SEO’er og din konkurrenter, hvis du kan mestre kunsten at oprette links i høj kvalitet.

Hvorfor er linkopbygning vigtig for SEO?

Hyperlink anatomi

For at forstå vigtigheden af linkopbygning er det vigtigt først at forstå det grundlæggende om, hvordan et link oprettes, hvordan søgemaskinerne ser links, og hvad de kan fortolke ud fra dem.

 1. Start på linktag: Kaldes til et ankertag (deraf “a”), dette åbner linktagget og fortæller søgemaskiner, at et link til noget andet følger.
 2. Placering af linkhenvisning: “href” står for ” hyperlink referral”, og teksten inde i anførselstegnene angiver den URL, som linket peger på. Dette behøver ikke altid at være en webside; det kan være adressen på et billede eller en fil, der skal downloades. Lejlighedsvis ser du noget andet end en URL, der begynder med et #-tegn. Dette er lokale links, der fører dig til et andet afsnit på den side, du allerede er på.
 3. Synlig/anker tekst i et link: Dette er den lille bid tekst, som brugerne ser på siden, og som de skal klikke på, hvis de vil åbne linket. Teksten er normalt formateret på en eller anden måde for at få den til at skille sig ud fra teksten, der omgiver den, ofte med blå farve og/eller understregning, hvilket signalerer for brugerne, at det er et klikbart link.
 4. Lukning af linktagget: Dette signalerer til søgemaskinerne slutningen på linktagget.

Hvad links betyder for søgemaskiner

Der er to grundlæggende måder, søgemaskinerne bruger links på:

 1. At opdage nye websider.
 2. For at hjælpe med at bestemme, hvor godt en side skal rangeres i deres resultater.

Når søgemaskiner har gennemgået sider på nettet, kan de udtrække indholdet på disse sider og føje det til deres indekser. På denne måde kan de beslutte, om de mener, at en side er af tilstrækkelig kvalitet til at blive rangeret godt i forbindelse med relevante søgeord (Google har lavet en video der forklarer denne proces).

Når de beslutter sig for dette, ser søgemaskinerne ikke bare på indholdet på siden; de ser også på antallet af links, der peger på denne side fra eksterne websteder og kvaliteten af disse eksterne websteder. Generelt set, jo mere højkvalitet websteder der linker til dig har, jo mere sandsynligt er det, at du rangerer godt i søgeresultaterne.

Links som en placeringsfaktor er det, der gjorde det muligt for Google at begynde at dominere markedet for søgemaskiner tilbage i slutningen af 1990’erne. En af Googles grundlæggere, Larry Page, opfandt PageRank, som Google brugte til at måle kvaliteten af en side delvis baseret på antallet af links, der peger på den. Denne metrik blev derefter brugt som en del af den samlede ranking-algoritme og blev et vigtigt signal, fordi det var en meget god måde at bestemme kvaliteten af en side.

Det var effektivt, fordi det var baseret på ideen om, at et link kunne ses som en tillidserklæring for en side, dvs. det ville ikke få links, hvis det ikke fortjente det. Teorien er, at når nogen linker til et andet websted, siger de effektivt, at det er en god ressource. Ellers linkede de ikke til det, meget på samme måde som du ikke ville anbefale en dårlig restaurant til en ven.

Imidlertid opdagede SEO’er hurtigt, hvordan man manipulerer PageRank og søgeresultater for valgte søgeord. Google startede aktivt med at finde måder at finde websteder, der manipulerede søgeresultaterne, og begyndte at udrulle regelmæssige opdateringer, der specifikt var rettet mod at filtrere websteder fra, som ikke fortjente at blive rangeret.

Dette har også ført til, at Google begyndte at give nedgradere et antal linkopbygningsteknikker, der tidligere blev anset for at være fine, for eksempel ved at indsende dit websted til webkataloger og få et link til gengæld. Dette var en teknik, som Google faktisk anbefalede på et tidspunkt, men det blev misbrugt og overforbrugt af SEO’er, så Google stoppede med at overføre så meget værdi fra den slags links.

For nylig har Google aktivt straffet rankingen af websteder, der har forsøgt sådan overforbrug af disse teknikker – ofte benævnt overoptimering – i deres linkopbygning. Googles regelmæssige Penguin-opdateringer er et sådant eksempel. At vide, hvilke linkbyggeteknikker, der skal undgås og forbliver inden for Googles retningslinjer, er et vigtigt emne, som vi vil diskutere senere i denne vejledning.

Vi kender ikke den fulde algoritme, som Google bruger til at bestemme dens søgeresultater – det er selskabets “hemmelige opskrift.” På trods af denne kendsgerning er den generelle konsensus blandt SEO-samfundet, at links stadig spiller en stor rolle i denne algoritme.

Det generelt accepteret, at hvis alle andre faktorer er lige, vil volumen og kvaliteten af links, der peger på en side, udgøre forskellen mellem placeringer. Når det er sagt, er der med de nylige træk fra Google, herunder frigivelsen af Penguin-opdateringer og deres udgivelse af Google+, spekulation om, at virkningen af links reduceres og erstattes med sociale signaler som tweets eller + 1’er.

Lige nu er der dog tvivl om hvorvidt, at hvis du får links i høj kvalitet til dit websted, vil det da hjælpe dig med at få bedre rangering og få mere trafik (jeg vil fortælle mere om, hvad der udgør et god kvalitetslink i kapitel 2. Jeg har nævnt “høj kvalitet” et par gange nu, og der er en god grund: Fokus på kvalitet øges, efterhånden som Google bliver stadig mere sofistikeret med at filtrere lavkvalitetslink fra. Dette påvirker direkte SEO’er, da de er nødt til at sikre, at de linkopbyggeteknikker de vælger, primært fokuserer på den kvalitet.

Hvad du har brug for at vide om nofollow

Der er en attribut, der undertiden kan anvendes i links, der kaldes “nofollow”-attributten. Hvis du tilføjer denne, vil du ikke bemærke nogen forskel, hvis du er en bruger. Men hvis du ser på koden for linket, vil det se lidt anderledes ud:

<a href="https://www.webbojo.dk" rel="nofollow">Min hjemmeside</a>

Bemærk tilføjelsen af rel = “nofollow”. Dette beder Google om ikke at videregive nogen PageRank på tværs af dette link til destinations webadressen. Rent praktisk fortæller du Google ikke at har tillid til dette link og ikke bør tage det i overvejelsen. Derfor bør det ikke hjælpe mål-URL’en med at opnå en bedre rangering.

Den vigtigste grund til, at et websted muligvis bruger nofollow, vedrører scenarier, hvor dette websted mangler kontrol over de links, der er føjet til dets sider. Med andre ord, de ønsker ikke at vise Google en tillidserklæring, når de ikke ved, om de faktisk er tillidsfulde. Dette er mere almindeligt, end du vil forvente; her er et par eksempler:

 • Blog kommentarer
 • Forumindlæg
 • Gæstebogs kommentarer
 • Redigerbare Wiki-sider (f.eks. Wikipedia)
 • Yahoo! Answers
 • Gæst post underskrifter

Brugere kan frit tilføje links til hvert af disse steder, og på grund af deres størrelse er det ikke rigtig praktisk at moderere hvert eneste af disse links. Så for at afværge linkspammere i at drage fordel af et websteds PageRank, vil webstedet ofte vælge at anvende nofollow-attributten på alle links, der er sendt af andre brugere.

En anden anvendelse af attributten nofollow er når annoncører bruger det i deres links, der er blevet betalt for. Så hvis du køber et reklamebanner på et websted, der linker til dig, siger Google, at attributten nofollow skal tilføjes, så de ved der ikke skal videregiver PageRank på tværs af dette link. Ideen her er, at du ikke bør drage fordel af de organiske resultater ved at købe reklamer, der indeholder links på andre websteder.

For nylig har Google udvidet dette koncept til også at omfatte optimerede links i pressemeddelelser, artikelmapper og reklamer. Dette er alle eksempler, hvor brugen af nofollow er helt passende.

Med hensyn til dit arbejde skal du vide, at links, der har anvendt nofollow-attributten, sandsynligvis ikke vil hjælpe dine organiske søgerangeringer så direkte som fulgte links. Det er dog ikke for at sige, at de ikke er noget værd. Når alt kommer til alt bemærker almindelige brugere ikke, om et link er nofollow eller ej, og kan faktisk klikke igennem og besøge dit websted, selvom det er tilfældet. Det er trods alt ideen med at købe reklamer online. Når det er sagt, med henblik på linkopbygning, vil du selvfølgelig have interesse i, at de fleste af dine links skal følges og derfor tælles med af Google.

Hvordan kan linkopbygning gavne min virksomhed?

Som vi har diskuteret, er links et meget vigtigt signal, som søgemaskinerne bruger til at bestemme placeringer. Så vi ved, at det at øge antallet af links i høj kvalitet, der peger på dit websted, kan øge dine chancer for at blive placeret godt.

Der er dog andre fordele ved linkopbygning, der kan være mindre indlysende ved første øjekast, men alligevel værd at overveje.

Opbygning af relationer

Linkopbygning kan ofte involvere opsøgning af andre relevante websteder og blogs i din branche. Denne opsøgning vedrører ofte promovering af noget, du lige har oprettet, f.eks. noget indhold eller en infografik. Et almindeligt mål med at være opsøgende er at få et link, men der er meget mere ved det end bare dette: Opsøgning kan hjælpe dig med at opbygge langsigtede relationer med nøgle influenser i din branche, og disse forhold kan betyde, at din virksomhed bliver højt anset og har tillid. Dette er i sig selv er værdifuldt, selvom vi glemmer linkopbygning et øjeblik, fordi vi skaber ægte prædikanter og fortalere for vores forretning.

Afsendelse af henvisningstrafik

Vi har talt om indvirkningen af links på dine placeringer, men hvad med indvirkningen af links på henvisningstrafikken? Et godt link fra et meget besøgt websted kan også føre til en stigning i trafikken. Hvis det er et relevant websted, er chancerne for, at trafikken også er relevant, og det kan også føre til en stigning i salget. I denne situation handler værdien af et link ikke kun om SEO – det handler om kunder.

Brand bygning

God linkopbygning kan hjælpe dig med at skabe brand og etablere dig som en autoritet i din niche. Der er nogle linkopbygningsteknikker, såsom oprettelse af indhold, som kan vise folk din virksomheds fagområde, og dette kan få dig langt i opbygningen af dit brand. For eksempel, hvis du opretter et noget indhold baseret på branchedata og offentliggør det, har du en chance for at blive kendt for det i din branche. Når du opsøger og prøver at få links til indholdet, viser du din ekspertise og beder andre i din branche om at hjælpe med at sprede budskabet og vise andre det.

En vigtig note om linkopbygning kontra link “indtjening”

Eller vigtigheden af at have websider, der er værd at linke til.

Før du opretter links, har du brug for noget af værdi du kan oprette links til. Ofte er det hjemmesiden til dit websted. Oftere end du tror opretter du links til specialiserede ressourcer såsom et blogindlæg, værktøj, forskningsundersøgelse eller grafik. Nogle gange har disse aktiver eksisterer længe, før du begynder din linkopbygningskampagne. Andre gange opretter du disse ressourcer specifikt med det formål at skabe links.

Dette introducerer begreberne link indtjening og “fortjener at rangere.” Alle linkopbygningskampagner skal starte med noget, der er værd at linke til. Det er meget vanskeligt at oprette links til websider med lav værdi, men når du begynder med noget virkelig værdifuldt, som folk finder nyttige eller interessant at dele, er linkbygning en meget lettere opgave.